Skrivnostna diplomacija v Katarju prinaša prvi majhen korak naprej v Gazi

V Katarju se je začela oblikovati prva stopnja za ublažitev grozljive vojne v Gazi. Katarjev premier je gostil vodje obveščevalnih služb ZDA in Izraela, kar je prineslo upanje za prekinitev bojev in možnost izmenjave talcev1. Katar, majhna, a bogata država, je igrala pomembno vlogo v tem procesu, saj je delovala kot posrednik med Hamasom in drugimi vpletenimi stranmi12.

Kljub kritikam, da Katar podpira Hamas, je resnica, da brez Katarja kot posrednika ZDA in Izrael ne bi imeli dobrega kanala za pogajanja o izpustitvi talcev ali katerih koli drugih vprašanj, povezanih s teroristično skupino1. Iz tega razloga so vodje Mossada, izraelske obveščevalne službe, redno obiskovali Doho že več kot desetletje1.

Katar je v preteklosti že sodeloval z Izraelom in ZDA, ko so leta 2017 na njihovo zahtevo izgnali pet članov Hamasa, ki so načrtovali napad na Izrael1. Katar je prav tako finančno podprl Gazo, ko je njeno gospodarstvo leta 2017 začelo propadati zaradi pomanjkanja električne energije in delovnih mest1.

Vendar pa obstajajo tudi kritike na račun Katarja. Nekateri trdijo, da Katar podpira terorizem, saj je omogočil Hamasu, da je leta 2012, ko je zapustil Sirijo, ustanovil politično pisarno v Dohi2. Poleg tega so nekateri kritični do Katarjeve izjave, da je Izrael edini odgovoren za trenutno eskalacijo zaradi svojih stalnih kršitev pravic palestinskega ljudstva1.

Kljub temu se zdi, da se Katarjeva vloga posrednika obrestuje. Poleg palestinskih civilistov in tujih državljanov, ki so jim dovolili, da so v sredo zapustili Gazo, so bili prek posredovanja Katarja in Egipta osvobojeni tudi štirje talci, ki jih je zadrževal Hamas – dva Izraelca in dva ameriško-izraelska državljana2.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kaj je Hamas?
Hamas je palestinska sunitska islamistična fundamentalistična organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1987. Je ena od dveh glavnih političnih strank v Palestinskih ozemljih, druga je Fatah.

Kdo je Mossad?
Mossad je izraelska obveščevalna služba, ki je odgovorna za zbiranje obveščevalnih podatkov, tajne operacije in protiobveščevalne dejavnosti.

Kaj je Katar?
Katar je majhna, a bogata država na Bližnjem vzhodu, ki je znana po svojih obsežnih zalogah zemeljskega plina in nafte.

Razlaga uporabljenih izrazov

Diplomacija: Proces pogajanja in komuniciranja med državami za reševanje mednarodnih problemov in konfliktov.

Talci: Osebe, ki so proti svoji volji zadržane kot sredstvo za izsiljevanje ali dosego določenih ciljev.

Posrednik: Oseba ali organizacija, ki pomaga pri pogajanjih ali reševanju sporov med dvema ali več stranmi.

Hamas: Palestinska sunitska islamistična fundamentalistična organizacija.

Mossad: Izraelska obveščevalna služba.

Katar: Država na Bližnjem vzhodu, znana po svojih obsežnih zalogah zemeljskega plina in nafte.