Rishi Sunak v Izraelu za pogovore z Netanyahuom v okviru diplomatskega prizadevanja na Bližnjem vzhodu

Britanski premier Rishi Sunak se odpravlja na obisk v Izrael kot del dvo-dnevne misije, s ciljem preprečiti nadaljnje širjenje konflikta med Izraelom in Hamasom1. Sunak je izrazil solidarnost z izraelskim ljudstvom in napovedal, da bo pozval k čimprejšnjemu odprtju poti v Gazo, da bi omogočil dostavo humanitarne pomoči v regijo in omogočil ujetim britanskim državljanom, da zapustijo območje2.

Obisk Sunaka v Izraelu sledi obisku ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je izraelskemu voditelju ponudil svojo podporo. V svojem srečanju je Biden Netanyahuju povedal, da se zdi, da je bil napad na bolnišnico izveden s strani “druge ekipe, ne vas”2. Sunak je v britanskem parlamentu opozoril na “prehitro sodbo” o tem, kdo je odgovoren, preden so bila vsa dejstva o “grozljivi situaciji” ugotovljena. Povedal je, da Velika Britanija sodeluje z zavezniki pri ugotavljanju resnice2.

V Izraelu se je Sunak srečal z izraelskim premierom Benjaminom Netanyahuom in predsednikom Isaacom Herzogom. Po obisku Izraela je Sunak načrtoval obisk drugih regionalnih prestolnic3. Britanski zunanji minister James Cleverly bo izvedel svoje diplomatsko prizadevanje za ustavitev širjenja konflikta po regiji med tridnevnim obiskom v regiji. Predvideno je, da se bo srečal z voditelji v Egiptu, Turčiji in Katarju, je sporočilo zunanje ministrstvo2.

Sunak je ob prihodu v Izrael izrazil solidarnost z izraelskim ljudstvom, ki se sooča s posledicami terorističnega napada Hamasa 7. oktobra. Izrazil je sožalje zaradi izgube življenj v Izraelu in v palestinskem območju ter opozoril na nadaljnjo eskalacijo6. Poleg tega je Sunak obljubil, da bo Velika Britanija “v ospredju tega prizadevanja”6.