Prvič v zgodovini: vrh voditeljev držav Srednje Azije in ZDA

Povzetek dogajanja na vrhu

Ameriški predsednik Joe Biden se je 19. septembra srečal z voditelji Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana na Generalni skupščini Združenih narodov1. Vrh predstavlja prvič v zgodovini odnosov med Srednjo Azijo in Združenimi državami Amerike, saj se noben ameriški predsednik še ni srečal z voditelji teh držav v takšni obliki. Visokoravni diplomatski sestanki med ZDA in Srednjo Azijo so bili v zgodovini redki, kar je v skladu s teorijo politologa Edwarda Schatza o “hegemoniji na daljavo”1. Glede na druge svetovne sile so Združene države v Srednji Aziji imele manjšo prisotnost, tudi z obnovljenimi varnostnimi interesi v Afganistanu v 21. stoletju1.

Pomen vrha za odnose med ZDA in Srednjo Azijo

Odkar so ZDA umaknile iz Afganistana, je splošno mnenje Srednje Azije o Združenih državah, da gre za prehodno in oportunistično tujo silo3. Vrnitev ameriških gospodarskih naložb v Srednjo Azijo je že dolgo potrebna3. Letos je ameriški državni sekretar Antony Blinken obiskal Kazahstan in Uzbekistan, kar je bil prvi osebni obisk sedanjega ameriškega državnega sekretarja v več kot treh letih3. Med obiskom se je srečal s predstavniki vseh petih srednjeazijskih držav in poudaril ameriško zavezanost njihovi suverenosti in ozemeljski celovitosti3.

Prihodnost regionalizma v Srednji Aziji

Na vrhu voditeljev držav Srednje Azije, ki je potekal 14. in 15. septembra v tadžikistanski prestolnici Dušanbe, so bile pričakovanja visoka2. Ena od ključnih novosti, ki je bila nekoliko zanemarjena v medijih, je bila ustanovitev Sveta nacionalnih koordinatorjev za posvetovalna srečanja voditeljev držav Srednje Azije2. Ta svet naj bi vzpostavil inštitut nacionalnih koordinatorjev, ki bi spremljal izvajanje doseženih sporazumov in razvijal nove predloge za poglobitev sodelovanja2. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo nadaljevanje posvetovalnih srečanj, ki bodo še vedno neformalna, vendar polinstitucionalizirana zahvaljujoč novoustanovljenemu Svetu koordinatorjev2. Koordinacija, sožitje in pragmatično sodelovanje bodo ključni dejavniki regionalnega sodelovanja v Srednji Aziji2.