Predsednik Bidenov obisk Izraela: Diplomacija v krizi

Ameriški predsednik Joe Biden si zasluži priznanje za veliko osebno tveganje, ki ga je prevzel z obiskom Izraela prejšnji teden, da bi razrešil krizo, ki jo je sprožil smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra. Izraelski vojaški odziv je privedel do še večjega števila palestinskih smrtnih žrtev, njihova zahteva po evakuaciji iz severnega Gaze pa je ustvarila ogromen humanitarni problem1.

Biden je pogumno vstopil v krizo, kjer je bilo malo prostora za kompromis med izraelsko zahtevo po maščevanju in usodo palestinskih civilistov, ujetih v križni ogenj. Poskušal je ustvariti prostor za diplomacijo. Vendar je bombardiranje bolnišnice v Gazi vrglo temno senco na obisk ameriškega predsednika in privedlo do odpovedi načrtovanega vrha v Jordaniji z zmernimi arabskimi sosedami Izraela1.

Bidenovo prizadevanje pa krepijo zahodni zavezniki, vključno z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in britanskim premierom Rishi Sunakom. Zahodno prizadevanje vključuje več dimenzij. Prvič, to je izraz … Za ZDA in Evropo je zaveza izraelski varnosti absolutna in se kljub naraščajoči kritiki politik Tel Aviva po vsem zahodnem svetu verjetno ne bo spremenila. Drugič, tudi ko je izrazil neomajno solidarnost z Izraelom, je Biden pozval premierja Benjamina Netanjahuja, naj upravičeno izraelsko bes ne preplavi preudarne ocene posledic kampanje za zasedbo Gaze z namenom odprave Hamasa1.

Biden je javno opozoril Netanjahuja, naj ne ponavlja napak ZDA po terorističnem napadu na New York in Washington 11. septembra 2001. … ZDA so izgubile precejšnje globalno simpatije zaradi pretiranega odziva na napad. Tretjič, Biden je bil osredotočen tudi na zagotavljanje humanitarne pomoči Gazi s sodelovanjem z Izraelom in Egiptom. Četrtič, Zahod aktivno sodeluje s Katarjem, ki je glavni podpornik Hamasa in gosti njegove voditelje v Dohi, da bi zagotovil izpustitev skoraj 200 talcev, ki jih držijo v Gazi. Končno, ZDA in njihovi zavezniki spodbujajo Izrael in arabske države, da razmišljajo o dnevu po v Gazi1.

Bidenova diplomacija v Gazi razkriva paradoks – kljub vsemu govorjenju o upadu ZDA, Washington ostaja edina večja sila z voljo in zmožnostjo za spodbujanje zmernosti v regiji. Vendar so karte naložene proti Bidenovi diplomaciji. Netanjahuja bi lahko prepričali, da odloži invazijo na Gazo, vendar ne konča načrtov zanjo. Zmerni Arabci se borijo, da bi obvladali množično protiizraelsko razpoloženje med svojim prebivalstvom in jim bo težko niansirati svoja stališča1.

Iz Bidenove diplomacije so v zadnjih dneh prišli na vidik dve srebrni oblogi – izpuščenih je bilo nekaj talcev in pomoč začenja kapljati v Gazo. Toda morda ne bodo trajali, ko se bo začela izraelska invazija Gaze1.

Bidenov obisk Izraela je bil tudi pokazatelj podpore ZDA in napoved nove humanitarne pomoči Gazi, vendar je bil nadaljnji vrh arabskih voditeljev v senci bombardiranja bolnišnice al Ahli prekinjen2. Biden je izrazil empatijo, vendar tudi previdnost, ki so jo Izraelci sprejeli, nujno potrebo po humanitarni pomoči v Gazi in nevarnosti eskalacije s strani Hezbolaha v Libanonu2.

Biden je obiskal Izrael kot izraz ameriške podpore Izraelu po brutalnih napadih Hamasa prejšnji mesec, ki so ubili vsaj 1400 Izraelcev. Med svojimi pripombami je poleg izražanja podpore napade primerjal tudi z 11. septembrom, kot so to storili mnogi drugi2.

Biden je v Izraelu obljubil nepopustljivo podporo … Izraelu, vendar je tudi uspešno prepričal premierja Benjamina Netanjahuja in njegov vojni kabinet, da dovolijo humanitarno pomoč v Gazo5. Na poti domov je Biden govoril o političnem tveganju, vključno zase, rekoč: “če bi šli in bi to spodletelo, potem bi ZDA spodletelo, Bidenovo predsedovanje bi spodletelo, itd., kar bi bila legitimna kritika”5.