Palestinski pogajalci skeptični glede morebitnega dogovora med Izraelom in Savdsko Arabijo

Palestinski pogajalci so skeptični glede morebitnega dogovora o normalizaciji med Izraelom in Savdsko Arabijo, kljub navidezno pozitivnim signalom s strani palestinskih uradnikov1. Neformalni odnosi med Izraelom in močno zalivsko državo naftne države so se več let krepili. Možnost formalnega diplomatskega dogovora pa je prišla v ospredje, odkar so državi skupaj z ZDA na splošni skupščini ZN v New Yorku prejšnji teden nakazale napredek v zvezi s tem1.

Palestinci se bojijo, da takšen dogovor ne bi prinesel pomembnih koncesij za mir ali konec 56-letne okupacije Vzhodnega Jeruzalema, Zahodnega brega in Gaze1. Savdski uradniki so palestinsko vprašanje večkrat opisali kot “zelo pomembno”1. Palestinski diplomatski vir, ki je želel ostati anonimen, ker ni bil pooblaščen za pogovor z mediji, je dejal: “Tega ne vidim, da bi se zgodilo kmalu”1.

Ključni dejavniki skepticizma

Palestinci so zaskrbljeni, da morebitni dogovor med Izraelom in Savdsko Arabijo ne bi prinesel pomembnih koncesij za mir ali konec dolgoletne okupacije1. Poleg tega so zadržani glede možnosti, da bi se dogovor zgodil v bližnji prihodnosti, saj menijo, da je to malo verjetno1.

Vpliv na regijo

Morebitni dogovor med Izraelom in Savdsko Arabijo bi lahko imel pomemben vpliv na regijo, saj bi lahko privedel do normalizacije odnosov med državama in morebitnih koncesij za mir1. Vendar pa je treba upoštevati, da so Palestinci zadržani glede možnosti takšnega dogovora in da bi lahko njihova stališča vplivala na potek pogajanj in končni izid1.