Netanyahu obsodi Iran v govoru in upa na mir s Savdsko Arabijo na četrtem dnevu Generalne skupščine ZN

Netanjahu izraža upanje na mir s Savdsko Arabijo in obsoja dejanja Irana
Četrti dan zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku je izraelski premier Benjamin Netanjahu izrazil upanje na preboj mirovnega sporazuma s Savdsko Arabijo. V svojem govoru je Netanyahu uporabil vizualne pripomočke za prikaz zemljevida Izraela leta 1948, ki je ponazarjal, kako je bila država takrat obkrožena s številnimi sovražnimi arabskimi narodi. Poudaril je, da je Izrael “na vrhu” pomembnega razvoja v odnosih s Savdsko Arabijo.

Netanjahu je pozval tudi k večjim sankcijam proti Iranu, ki ga Izrael vidi kot svojo največjo grožnjo. Zahteva po povečanju sankcij je odgovor na iranski jedrski program, ki vztrajno napreduje, odkar so ZDA odstopile od sporazuma. Izraelski premier je mednarodno skupnost pozval, naj ukrepa proti iranskim jedrskim ambicijam.

Netanjahu se je poleg razprave o odnosih Izraela s Savdsko Arabijo in Iranom dotaknil tudi pomena vključevanja Palestincev v mirovni proces. Poudaril je, da je rešitev več desetletij trajajočega spora z Indijo glede Kašmirja ključna za vzpostavitev razvoja na tem območju. Premier Anwaar-ul-Haq Kakar je ponovil te občutke in izjavil, da je mir ključ do spodbujanja rasti in stabilnosti v regiji.

V nadaljevanju Generalne skupščine ZN bodo imeli svetovni voditelji priložnost obravnavati ta pereča vprašanja in si prizadevati za spodbujanje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu. Potencial za mirovni sporazum med Izraelom in Savdsko Arabijo ter nenehni pomisleki glede iranskega jedrskega programa bodo nedvomno ostali v ospredju razprav.