Naslov: Zelensky trdi, da Trump nikoli ne bo podprl Putina

Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky je v nedavnem intervjuju dejal, da ne verjame, da bi Donald Trump kdaj podprl Vladimirja Putina1. Kljub temu pa Zelensky izraža zaskrbljenost, da nekateri zahodni podporniki Ukrajine izgubljajo vero v njeno sposobnost, da se upre ruskemu napadu. Putinov cilj je izčrpati Ukrajino in njene zaveznike ter ustvariti nefunkcionalno, razseljeno državo, katere begunci povzročajo težave v Evropi1.

Zelensky meni, da je Rusija sama krhka in da Putin ne razume, da bo v dolgotrajni vojni izgubil, ne glede na to, ali ga podpira 60% ali 70% Rusov1. Če Putin upa, da bi zmaga Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah leta 2024 prinesla zmago tudi njemu, se moti. Trump nikoli ne bi podprl Vladimirja Putina, saj to ni tisto, kar počnejo močni Američani1. Zelensky pričakuje, da bo Joe Biden, če bo ponovno izvoljen, ostal zvest svoji politiki do Ukrajine in se izognil ponovitvi afganistanskega scenarija1.

V preteklosti je Trump dejal, da bi se sestal z ukrajinskim predsednikom Volodymyrjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter rešil vojno v Ukrajini “v enem dnevu, 24 urah”2. Kljub temu pa ni želel razpravljati o tem, ali meni, da je Putin vojni zločinec, temveč je dejal, da je to vprašanje, ki bi ga bilo treba obravnavati kasneje2. Trump je Putina označil za “pametnega človeka”, vendar je dodal, da je ruski voditelj “naredil ogromno napako” z invazijo na Ukrajino2.