Napad na izraelskega diplomata na Kitajskem: priče slišale krike na ulicah Pekinga

Izraelski diplomat na Kitajskem je bil napaden na ulici v Pekingu, je potrdilo izraelsko zunanje ministrstvo. Po navedbah ministrstva je moški po napadu prejel zdravniško pomoč v bolnišnici in je v stabilnem stanju. Video, ki kroži po družbenih omrežjih, kaže, da je bil moški zaboden z nožem. Območje, kjer je bil napaden, ni blizu veleposlaništva, poroča Reuters1.

Izraelski zaposleni na veleposlaništvu v Pekingu je bil napaden danes (ne na območju veleposlaništva),” je v izjavi povedalo izraelsko veleposlaništvo, pri čemer je dodalo, da diplomat ni bil napaden v kompleksu veleposlaništva v kitajski prestolnici. Motiv za napad, ki se ni zgodil znotraj veleposlaništva, se preiskuje, je dejalo ministrstvo2.

Napad se je zgodil sredi naraščajoče vojne med Izraelom in Hamaso, saj je izraelsko zunanje ministrstvo na svoji spletni strani v izjavi opozorilo, da je Hamas pozval “vse svoje podpornike po svetu, da v petek izvedejo ‘dan besa'” in “napadejo Izraelce in Jude”. “Razumno je predpostavljati, da bo v različnih državah prišlo do protestnih dogodkov, ki se lahko spremenijo v nasilje,” je dodala izjava2.