Kitajska vojaška enotnost pod vprašajem zaradi čistk v vodstvu

Tajvanski poslanec Lo Chih-cheng je izrazil zaskrbljenost glede enotnosti kitajske vojske v luči nedavnih čistk na visokih položajih s strani kitajskega voditelja Xi Jinpinga. Lo, član vladajoče Demokratične napredne stranke in odbora za zunanje zadeve in nacionalno obrambo, je izjavil, da obstajajo številne zgodbe o nezadovoljstvu vojske z zatiranjem Xi Jinpinga.

Naraščanje nezadovoljstva v Ljudski osvobodilni vojski
Nedavno izginotje kitajskega obrambnega ministra Li Shangfuja med poročili o preiskavi podkupovanja je še povečalo negotovost glede enotnosti kitajskega vojaškega vodstva. Lija ni bilo v javnosti od 29. avgusta, njegova odsotnost pa je podžgala ugibanja, da je morda zadnji visoki funkcionar Komunistične partije, ki je bil odstavljen iz Xijevega ožjega kroga. Ta razvoj sledi pozivu Xi Jinpinga k “enotnosti” v kitajski vojski.

Vpliv na Tajvan in regionalno stabilnost
Morebitna neenotnost znotraj kitajske vojske bi lahko imela posledice za regionalno stabilnost, zlasti v zvezi s Tajvanom. Napetosti med Kitajsko in Tajvanom se stopnjujejo, Xi Jinping pa si prizadeva posodobiti kitajsko vojsko in ohraniti pritisk na Tajvan. Združene države so bile ključna podpora Tajvanu, saj so otoški državi zagotavljale orožje in podporo. Vendar so bile zamude pri dobavi obljubljenega orožja Tajvanu pripisane pomanjkljivostim obrambne industrije in ne neučinkovitosti vlade.

Skratka, nedavne čistke višjih osebnosti v kitajski vojski in izginotje obrambnega ministra Li Shangfuja so sprožile vprašanja o enotnosti kitajskega vojaškega vodstva. To stanje bi lahko imelo posledice za regionalno stabilnost, zlasti v zvezi s Tajvanom. Medtem ko se napetosti med Kitajsko in Tajvanom še povečujejo, bo mednarodna skupnost pozorno spremljala razmere in njihov potencialni vpliv na regionalno varnost.