Kitajska prevzema svoje velike pande iz ZDA: konec pandine diplomacije?

Kitajska začenja prevzemati svoje velike pande, ki so bile posojene živalskim vrtom v Združenih državah Amerike in drugih državah. To potezo analitiki tuje politike razlagajo kot možno spremembo kitajskega pristopa k “pandini diplomaciji”1. Tri pande iz Nacionalnega živalskega vrta v Washingtonu, D.C., naj bi se vrnile na Kitajsko do 7. decembra, ko poteče njihova posojilna pogodba1. Štiri pande iz živalskega vrta v Atlanti naj bi odšle naslednje leto, če ne bo podpisan nov dogovor. Britanija bo decembra izgubila svoji zadnji dve pandi, Avstralija pa naslednje leto, če obstoječi dogovor ne bo podaljšan1. Pandi so zapustili živalski vrt v Memphisu aprila in živalski vrt v San Diegu leta 20191. Trenutno ni dogovorov o zamenjavi nobene od njih1. Brez podaljšanja se Združene države Amerike soočajo z možnostjo, da prvič od leta 1972 ne bodo imele nobene velike pande1.

Zakaj Kitajska prevzema svoje pande?

Kitajska želi svoje pande nazaj, kar bi lahko pomenilo spremembo v odnosih z ZDA4. Odločitev Kitajske, da zategne vajeti pandine diplomacije, je simptom politične napetosti2. Živalski vrtovi po vsej Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu bodo kmalu poslali priljubljene živali nazaj na Kitajsko2. Smithsonian National Zoo v Washingtonu, D.C., je načrtoval, da bo svoje tri pande vrnil na Kitajsko 7. decembra, ko poteče njihov dolgoletni posojilni sporazum2. Živalski vrt v Atlanti je dom štirim velikim pandam, vključno z dvema mladičema2. Starši bodo ostali v živalskem vrtu do konca leta 2024, ko se bo posojilni sporazum zaključil2. Velike pande so v zadnjih letih počasi zapuščale ameriške živalske vrtove2. Po 20 letih v živalskem vrtu v Memphisu sta pandi Ya Ya in Le Le aprila odšli na Kitajsko2. Pandi iz živalskega vrta v San Diegu so odšle na Kitajsko leta 2019 z upanjem, da bodo v prihodnosti dobili več pand2. Brez podaljšanja posojilnih sporazumov ZDA verjetno ne bodo imele nobene velike pande2.

Kaj pomeni izguba pand za odnose med ZDA in Kitajsko?

Izguba simbolnih živali bi lahko vplivala na odnose med ZDA in Kitajsko6. Chee Meng Tan, docent na Univerzi, je dejal: “To je morda način Pekinga, kako zahodu sporočiti, da morda niso zelo zadovoljni s tem, kako potekajo stvari”1.