Kitajska podpira pomoč Gazi in prekinitev ognja z egiptovskim uradnikom

Kitajska je izrazila podporo pomoči Gazi in prekinitvi ognja v pogovorih z egiptovskim uradnikom. Posebni odposlanec Kitajske za Bližnji vzhod, Zhai Jun, je javno pozval k humanitarni podpori palestinskemu ljudstvu in prekinitvi ognja45. Ta poteza je prišla po 11-dnevni konflikti, ki je zahteval več kot 200 življenj, večinoma Palestincev v Gazi12.

Prekinitev ognja je bil končno posredoval Egipt, ki je končal konflikt. Kitajska je pripravljena ohranjati komunikacijo in koordinacijo z egiptovsko stranjo, da bi spodbudila prekinitev ognja med obema stranema konflikta3. Kitajska je pozvala k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, pozvala Izrael, naj ustavi vojaške operacije tam in za Hamas, da preneha z napadi6.

Zhai Jun je v telefonskem pogovoru z egiptovskim uradnikom izrazil podporo humanitarni pomoči Gazi in prekinitvi ognja5. Ta poteza je del prizadevanj Kitajske za napredovanje dvo-državne rešitve in stabilizacijo regije. Kitajska je izrazila pripravljenost za ohranjanje komunikacije in koordinacije z Egiptom, da bi spodbudila prekinitev ognja in zagotovila humanitarno pomoč palestinskemu ljudstvu34.