Katere države MENA imajo diplomatske odnose z Izraelom?

V zadnjih letih so se diplomatski odnosi med državami Bližnjega vzhoda in Izraelom močno spremenili. Po podpisu Abrahamovih sporazumov leta 2020 je skupno pet arabskih držav vzpostavilo diplomatske odnose z Izraelom1. V tem članku bomo podrobneje predstavili te države in njihove odnose z Izraelom.

Pregled diplomatskih odnosov z Izraelom

Abrahamovi sporazumi so bili ključni dogodek, ki je privedel do normalizacije odnosov med Izraelom in nekaterimi arabskimi državami. 15. septembra 2020 sta ameriški predsednik Donald Trump in izraelski premier Benjamin Netanjahu podpisala sporazume z bahrajnskim zunanjim ministrom Abdullatifom al-Zayanim in emiratskim zunanjim ministrom šejkom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom1. Od takrat so se odnosi med Izraelom in arabskimi državami še okrepili.

Države z diplomatskimi odnosi z Izraelom

Trenutno imajo naslednje države MENA diplomatske odnose z Izraelom:

  1. Združeni arabski emirati: Vzpostavitev odnosov z Izraelom je bila posledica podpisa Abrahamovih sporazumov 15. septembra 20201.
  2. Bahrajn: Prav tako je vzpostavil diplomatske odnose z Izraelom po podpisu Abrahamovih sporazumov1.
  3. Maroko: 10. decembra 2020 sta Izrael in Maroko s pomočjo ZDA dogovorila vzpostavitev polnih diplomatskih in trgovinskih odnosov1.

Kljub temu pa večina državljanov v regiji MENA zavrača normalizacijo odnosov med arabskimi državami in Izraelom, kot kaže raziskava skupine Arab Barometer, ki temelji na Univerzi Princeton1.

Zaključek

Vzpostavitev diplomatskih odnosov med Izraelom in nekaterimi državami MENA je pomemben korak k večji stabilnosti in sodelovanju v regiji. Kljub temu pa še vedno obstajajo pomisleki in nasprotovanja glede normalizacije odnosov med arabskimi državami in Izraelom. V prihodnosti bo treba spremljati, kako se bodo ti odnosi razvijali in kakšen vpliv bodo imeli na širšo regijo.