Kakšen je odnos med Rusijo in Hamasom?

Rusija in Hamas sta dve entiteti, ki sta v zadnjih letih postala vse bolj povezana. Ta članek bo raziskal to zapleteno zgodovino in trenutne napetosti med tema dvema stranema.

Rusija je v preteklosti že nudila materialno podporo Hamasu, kar je bilo razvidno iz poročila Wall Street Journala iz 13. oktobra. Kljub temu, da je bilo v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ubitih najmanj 16 ruskih državljanov, Moskva ni neposredno obsodila Hamasa. Namesto tega je predsednik Vladimir Putin za trenutno krizo na Bližnjem vzhodu obtožil politike ZDA. Putin je ponudil, da bi služil kot posrednik med Izraelom in Palestinci, medtem ko je Hamas, po poročanju ruskih medijev, pohvalil Putinovo stališče do izraelsko-palestinskega konflikta1.

Rusija je v preteklosti že imela dolgotrajne in dobro dokumentirane odnose s Hamasom. Kljub temu pa je odziv Moskve na napad Hamasa pokazal, da se bolj izrecno usklajuje z globalnim jugom, saj si prizadeva za rušenje liberalnega svetovnega reda, ki ga vodi ZDA1.

Rusija je v času hladne vojne Bližnji vzhod obravnavala skozi strogo ideološko lečo. KGB, sovjetska varnostna agencija, je financirala, usposabljala, svetovala in opremila protizahodne teroristične in militante skupine v regiji, vključno s skupinami, ki so si za glavni cilj postavile uničenje Izraela1.

Rusija je v 90. in 2000. letih pristopila bolj prožno. Iskala je dobre odnose z Izraelom, se predstavljala kot posrednica, se pridružila Kvartetu in obsodila teroristična dejanja Hamasa. Kljub temu pa Hamasa ni označila za teroristično organizacijo1.

Rusija je v preteklosti že nudila materialno podporo Hamasu. Po poročanju Wall Street Journala so teroristične skupine, povezane s Hamasom, našle načine za obhod zahodnih sankcij z uporabo ruskih borz za kriptovalute1.

Pogosta vprašanja

Kaj je Hamas?

Hamas je palestinska sunitska islamistična fundamentalistična organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1987. Je ena od dveh glavnih političnih strank v Palestinskih ozemljih, druga pa je Fatah.

Kaj je Kvartet?

Kvartet je skupina štirih mednarodnih entitet, ki so se zavezale k posredovanju v mirovnem procesu v izraelsko-palestinskem konfliktu. Sestavljajo ga Združeni narodi, Združene države Amerike, Evropska unija in Rusija.

Kaj je KGB?

KGB je bila glavna varnostna agencija Sovjetske zveze od leta 1954 do razpada Sovjetske zveze leta 1991.

Pojasnila uporabljenih izrazov

Globalni jug: Izraz se nanaša na države, ki so ekonomsko manj razvite in se večinoma nahajajo na južni polobli.

Kriptovalute: Digitalna ali virtualna valuta, ki uporablja kriptografijo za varnost. Najbolj znana kriptovaluta je Bitcoin.

Kvartet: Skupina štirih mednarodnih entitet, ki so se zavezale k posredovanju v mirovnem procesu v izraelsko-palestinskem konfliktu. Sestavljajo ga Združeni narodi, Združene države Amerike, Evropska unija in Rusija.

KGB: Kratica za Komitet za državno varnost, ki je bila glavna varnostna agencija Sovjetske zveze od leta 1954 do razpada Sovjetske zveze leta 1991.