Kako gospodarske vezi med Kitajsko in Izraelom vplivajo na Pekingov pristop do vojne v Gazi

Gospodarske vezi in politična uravnoteženost

Kitajska in Izrael sta v zadnjem desetletju kljub različnim političnim ciljem poglobila svoje gospodarske vezi. Izrael je bil med letoma 2015 in 2018 največji prejemnik kitajskih naložb med državami Bližnjega vzhoda. Kitajska je v Izrael vložila več projektov Pobude pas in pot (BRI) in podobnih projektov kot v katero koli drugo regionalno državo, čeprav Izrael uradno ni podpisal BRI. Izstopajo obsežni infrastrukturni projekti, ki jih je Kitajska izvedla v Izraelu, saj je Izrael razvita ekonomija, ki običajno omejuje vključevanje kitajskih podjetij v projekte, povezane z njihovimi ključnimi infrastrukturnimi objekti1.

Kitajske naložbe v izraelski tehnološki sektor

Izrael, ki je pomemben v naprednem tehnološkem razvoju, velja za ključni vir za Kitajsko za dostop do kritične tehnologije, še posebej ker so Združene države in druge zahodne države vse bolj omejevale kitajsko vključenost v njihove tehnološke sektorje. Kitajska je v izraelski tehnološki sektor vložila znatne naložbe, predvsem preko tveganega kapitala ali tehnoloških podjetij, tako zasebnih kot državnih. Med letoma 2011 in 2018 je izraelski tehnološki sektor prejel največ kitajskih naložb, tako po denarni vrednosti (5,7 milijarde dolarjev) kot po številu podjetij (54 od 87 naložb)1.

Vpliv gospodarskih vezi na kitajsko diplomacijo

Gospodarske vezi med Kitajsko in Izraelom ne odvračajo Kitajske od vsaj retorične podpore Palestine, kot je razvidno iz kritik izraelske politike s strani kitajskega zunanjega ministra Wanga Yi. Te gospodarske povezave pa spodbujajo Kitajsko k bolj prefinjenemu pristopu, pri katerem se izogiba neposrednemu obtoževanju katere koli strani. Ta pristop, ki ga lahko opišemo kot “omejeno nevtralnost” ali “pro-palestinsko nevtralnost”, omogoča Kitajski, da se prebija skozi zapleteno situacijo, hkrati pa pušča prostor za sodelovanje z Združenimi državami v tej zadevi, kar je v skladu z interesi obeh strani1.

Izraelski odziv na kitajsko politiko

V zadnjih letih je Izrael vse bolj odziven na ameriške skrbi, kar je privedlo do zmanjšanja kitajskih naložb. Izraelski varnostni kabinet je novembra 2022 sprejel odločitev, ki je bistveno zaostrila nadzor vlade nad tujimi naložbami. Čeprav uradno obvestilo ne omenja Kitajske, so izraelski uradniki priznali, da je nova politika odgovor na dveletni pritisk administracije Bidna, da omeji kitajsko vlogo v sektorjih, kot so energija, infrastruktura, telekomunikacije in prevoz1.

Zaključek

Primer Kitajske in Izraela osvetljuje, kako Peking obvladuje kompleksnost uravnoteženja gospodarskih koristi s političnimi skrbmi. Ko se geopolitična fragmentacija intenzivira, se Kitajska sooča z vse večjimi težavami pri uravnoteženju gospodarskih prednosti s konfliktnimi političnimi cilji1.