V San Franciscu trenutno poteka vrh azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC), na katerem se srečujejo voditelji 21 držav članic in razpravljajo o trgovini, naložbah in gospodarskem razvoju v pacifiški regiji. Letošnje vrhunsko srečanje je še posebej pomembno, saj gre za prvo osebno srečanje predsednika Joeja Bidena in kitajskega predsednika Xi Jinpinga po enem letu, ob zaostrenih odnosih med ZDA in Kitajsko ter globalnih geopolitičnih izzivih.

POGOSTA VPRAŠANJA
Kaj je APEC?

APEC je kratica za Azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje. Gre za forum, ki je bil ustanovljen leta 1989 za spodbujanje gospodarskega sodelovanja in povezovanja med državami ob Tihem oceanu. Organizacija se je z 12 razširila na 21 držav članic, vključno z velikimi gospodarstvi, kot so Kitajska, Rusija, Japonska, ZDA in Avstralija. Države članice APEC skupaj predstavljajo skoraj 40 % svetovnega prebivalstva in skoraj polovico svetovne trgovine.

Kakšen je pomen vrha APEC?
Vrh APEC služi kot platforma za države članice za dialog in sodelovanje pri vprašanjih, povezanih s trgovino, naložbami in gospodarskim razvojem. Voditeljem ponuja priložnost za reševanje regionalnih in globalnih izzivov, spodbujanje gospodarske rasti in krepitev partnerstev.

Kako vrh APEC vpliva na gostiteljska mesta, kot je San Francisco?
Gostovanje vrha APEC prinaša priložnosti in izzive za mesto gostitelja. Čeprav je to priložnost za predstavitev mesta na svetovnem prizorišču in spodbuja gospodarske dejavnosti, pa je povezano tudi z logističnimi in varnostnimi vprašanji, vključno z zaporami cest, obvozi in spremembami v prevozu.

Razlage uporabljenih izrazov
– APEC
: APEK: Azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje, regionalni gospodarski forum, ustanovljen leta 1989 za spodbujanje gospodarskega sodelovanja in povezovanja med državami ob Tihem oceanu.
Vrh: Vrh: srečanje ali konferenca voditeljev držav ali vlad, na kateri se običajno razpravlja o pomembnih regionalnih ali svetovnih vprašanjih in jih obravnava.

Vrh APEC v San Franciscu poudarja pomen mednarodnega sodelovanja pri reševanju gospodarskih in geopolitičnih izzivov. Voditelji se zberejo, da bi razpravljali o strategijah za spodbujanje gospodarske rasti in stabilnosti, vrh pa je dokaz trajnega pomena večstranskega dialoga in sodelovanja v medsebojno povezanem svetu.