Izrael se sooča z agresijo na libanonski meji, medtem ko se pripravlja na invazijo Gaze

Izrael se pripravlja na invazijo Gaze, medtem ko se sooča z agresijo na libanonski meji. Po napadu teroristov Hamasa 7. oktobra je izraelski premier Benjamin Netanyahu obljubil hitro in uničujoče odgovor1. Izraelske obrambne sile so se pripravile na tlačno ofenzivo, namenjeno razorožitvi Hamasa v Gazi1. Medtem se je ob severni meji Izraela z Libanonom razplamtelo nasilje, kjer so se borci Hezbolaha spopadli z izraelskimi silami5.

V Gazi se soočajo s pomanjkanjem hrane, vode in zdravstvene oskrbe, saj izraelske sile izvajajo zračne napade in se pripravljajo na morebitno kopensko invazijo3. Izraelske sile so se razporedile vzdolž meje Gaze in izvajale vaje za obsežno kampanjo proti militantni skupini3. Kljub tednu uničujočih zračnih napadov, ki so porušili celotne soseske, se raketni napadi militanta na Izrael niso ustavili3.

Ob izraelsko-libanonski meji so se spopadi med Hezbolahom in izraelskimi silami stopnjevali, pri čemer so Hezbolahovi borci izstrelili rakete in protitankovsko raketo, Izrael pa je odgovoril z zračnimi napadi in obstreljevanjem5. Izraelska vojska je poročala tudi o streljanju na enega od svojih mejnih objektov5.

V tem času se mednarodna skupnost trudi preprečiti širjenje konflikta na širše območje Bližnjega vzhoda in posredovati humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu Gaze3.