Indijski uspeh na srečanju G20: poudarjanje posledic za Indijo in svet

Indijski premier Narendra Modi je na srečanju G20 v New Delhiju presenetil opazovalce z napovedjo, da so vseh dvajset članic doseglo soglasje o Deklaraciji voditeljev G20 v New Delhiju. Ta napoved je zaključila devet mesecev intenzivne dejavnosti, povezane s predsedovanjem Indije, ki je vključevala na tisoče sestankov, posvetovanj in stranskih dogodkov1.

Indijin uspeh na srečanju G20 bo imel trajne posledice za njeno globalno podobo. Svet je postal bolj zavedajoč se Indijine sposobnosti, da je rešiteljica problemov, most, pogajalka in sila za mednarodno spravo1. Ta uspeh ima posledice za dvostranske odnose, Indijin globalni vpliv in prizadevanja za oživitev multilateralizma2.

Štiri stvari izstopajo glede Indijinega predsedovanja G20. Prvič, z več kot 200 dogodki v 60 indijskih mestih je G20 resnično približal ljudem. Drugič, Indija je uspela vključiti Afriško unijo (AU) v G20, kar je pomemben dosežek. Tretjič, Indija se je osredotočila na širšo sliko, vključno z vplivom vojne v Ukrajini na svet in na druge pomembne zadeve3.

Indija je pridobila tudi podporo Združenih držav Amerike, ki so pokazale prožnost glede besedila Deklaracije iz Delhija. Predsednik Joe Biden je odobril opustitev natančne navedbe o ruski agresiji in dovolil bolj splošno in širšo formulacijo2.

Indija je s tem uspehom na srečanju G20 okrepila svojo vlogo v mednarodni skupnosti in pokazala, da je sposobna prevzeti vodilno vlogo pri reševanju globalnih izzivov.