Hamasov napad močno spremenil sliko bližnjevzhodne diplomacije

Hamasov napad na Izrael je močno spremenil sliko bližnjevzhodne diplomacije. Napad je pokazal moč Hamasovega orožja in razširil njegovo bazo zunaj Gaze. Namesto da bi se konflikt zmanjšal, se je razširil. Prvi odziv Rijada na Hamasov napad, skupine s katero ima malo stikov, je bil prvi kritični namig o tem, kako Rijad vidi diplomatske posledice. To ni bilo spodbudno za Izrael, prav tako pa si zaradi razvnemanih strasti ni mogel privoščiti, da bi bilo1.

Kot odgovor na napade, Izrael obtožuje Teheran, da je orkestriral napade Hamasovih sil. Napadi so morda izvirali iz jeze, zlasti zaradi dolgotrajnega obnašanja Netanjahujeve koalicije, vključno s provokacijami v mošeji al-Aqsa, vendar imajo Iran in sile, ki jih podpira, dolgoročen strateški cilj: preprečiti prizadevanja ZDA za normalizacijo odnosov med Savdsko Arabijo in Izraelom, kar bi utrdilo ZDA na Bližnjem vzhodu in po mnenju Irana odvzelo Palestincem njihovega zadnjega vplivnega pokrovitelja. Iran želi raznormalizirati regijo in Savdski Arabiji otežiti sklenitev dogovora1.

Savdska Arabija, katere gospodarstvo naj bi se letos po napovedih Svetovne banke skrčilo zaradi zmanjšanja proizvodnje nafte, je obupana po tujih naložbah in si želi izraelske tehnološke dinamike. Trgovina Združenih arabskih emiratov z Izraelom se je po sklenitvi sporazuma o prosti trgovini z državo podvojila na 2,56 milijarde dolarjev v letu 20221.

Savdska Arabija želi tudi nove obrambne garancije ZDA, podobne ali celo boljše od tistih, ki so bile dane Bahrajnu septembra, in dostop do civilne jedrske energije. Potrebuje tudi nekaj oprijemljivega glede ponovnega zagona izraelsko-palestinskih pogovorov. Antony Blinken, ameriški državni sekretar, naj bi o tem razpravljal s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom na regionalni turneji naslednji teden1.

Zaključek

Hamasov napad na Izrael je močno spremenil sliko bližnjevzhodne diplomacije in povečal tveganje za regionalno vojno. Izrael obtožuje Iran, da je orkestriral napade, kar bi lahko imelo dolgoročne strateške posledice za regijo. Savdska Arabija si prizadeva za normalizacijo odnosov z Izraelom, vendar mora upoštevati tudi svoje varnostne potrebe in zahteve po tujih naložbah. Mednarodna skupnost mora najti način za obvladovanje teh napetosti in spodbujanje miru na Bližnjem vzhodu1.