Francoski veleposlanik v Nigerju ujet v francoskem veleposlaništvu, pravi Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je francoski veleposlanik v Nigerju in drugi francoski diplomati “dosej ujeti na francoskem veleposlaništvu”1. Med obiskom v regiji Côte D’Or v Franciji je v petek novinarjem povedal, da je bila “dostava hrane preprečena” na veleposlaništvu v Niameyju in da je veleposlanik “jedel vojaške obroke”1.

Veleposlanik Sylvain Itte “ne more ven, je persona non grata in mu zavračajo hrano,” je dejal tudi Macron1. Po prevzemu oblasti v zahodnoafriški državi julija je vojaška hunta naročila Itteju, naj zapusti državo. Kasneje so mu preklicali vizum in naročili policiji, naj ga izženejo. Vendar je diplomat ostal na svojem mestu, po navedbah francoskega predsedstva, pri čemer so francoske oblasti ponovno poudarile, da ne priznavajo oblasti hunte1.

Veleposlanik ujet na veleposlaništvu

Sylvain Itte, francoski veleposlanik v Nigerju, je trenutno ujet na francoskem veleposlaništvu v Niameyju, saj mu vojaška hunta, ki je prevzela oblast v državi, zavrača hrano in ga razglaša za persono non grato1. To pomeni, da je veleposlanik nezaželen in mu je onemogočeno zapustiti veleposlaništvo1.

Francija ne priznava oblasti vojaške hunte

Francoske oblasti so večkrat poudarile, da ne priznavajo oblasti vojaške hunte, ki je prevzela oblast v Nigerju1. Veleposlanik Itte je ostal na svojem mestu kljub nalogom hunte, naj zapusti državo, in preklicu njegovega vizuma1.

Macronov odziv na situacijo

Predsednik Macron je izrazil svojo zaskrbljenost glede situacije in poudaril, da bo delal na tem, da bo veleposlanika pripeljal nazaj domov1. Vendar pa je hkrati poudaril oblast odstavljenega nigerskega predsednika Mohameda Bazouma in dejal, da bo delal v skladu z njegovo oblastjo1.