Evropske delnice pridobile na vrednosti zaradi diplomatskih prizadevanj; Poljski trg skočil

Evropske delnice so doživele rast, saj so se trgovci pozitivno odzvali na diplomatska prizadevanja ZDA in njihovih zaveznikov. Ta prizadevanja so bila namenjena preprečevanju nadaljnjega stopnjevanja konflikta med Izraelom in Hamasom, ki je bil velik problem za svetovne trge. Medtem ko so se vlagatelji pripravljali na začetek sezone dobičkov, je Stoxx Europe 600, široko zastavljeno evropsko merilo delnic, ob koncu trgovanja v Londonu pridobil 0,2 %. Sektorji, ki so vodili v napredku, so vključevali trgovino na drobno, rudarstvo in potovanja, medtem ko so delnice zdravstvenega varstva zaostajale zaradi slabega razpoloženja po znižanju smernic Pfizer Inc.

Na Poljskem je delniški trg močno poskočil, delnice so zrasle za več kot 5 %. Ta porast je povzročil bančni sektor po nedavnih volilnih rezultatih v državi. Opozicijska stranka, Državljanska platforma pod vodstvom Donalda Tuska, je na poti k večini, kar je povečalo zaupanje vlagateljev. Tusk, nekdanji premier in vodja Evropskega sveta, se je zavezal, da bo izboljšal vezi z Evropsko unijo, kar bi lahko sprostilo znatna sredstva EU, ki so bila zadržana zaradi pomislekov glede vladavine prava na Poljskem.

Okrepila se je tudi poljska valuta zlot, ki se je v primerjavi z ameriškim dolarjem zvišala za kar 1,8 %, pridobila pa je tudi v primerjavi z evrom. Poljski delniški indeks WIG, široko merilo uspešnosti podjetij, ki kotirajo na Varšavski borzi, se je povečal za 5,9 %. Ti dogodki na poljskem trgu odražajo potencial za izboljšanje odnosov z Evropsko unijo in pozitiven vpliv politične stabilnosti na razpoloženje vlagateljev.