Ekipa Bidna sklene najslabši dogovor doslej z Iranom

Ekipa predsednika ZDA Joeja Bidna je sklenila najslabši dogovor doslej z Iranom, saj je v zameno za izpustitev ameriških talcev sprostila 6 milijard dolarjev iranskim voditeljem2. Ta dogovor je še posebej zaskrbljujoč, če upoštevamo nedavne aktivnosti Irana. Julija je iranska mornarica poskušala zaseči dve naftni ladji blizu Hormuške ožine1. Iranski režim je Vladimirju Putinu dobavljal brezpilotne letalnike, ki so bili uporabljeni za ubijanje ukrajinskih vojakov in civilistov1. Režim je nadaljeval z rastjo svoje zaloge obogatenega urana skozi celotno Bidnovo vladanje, kar pomeni, da je bil manjši premor v tem prizadevanju okoli dogovora o talcih nepomemben1.

Nevarnosti slabega dogovora

Naš cilj bi moral biti vedno vrnitev vseh Američanov domov, vendar moramo tudi pogajati, da ne bomo spodbujali jemanja talcev v prihodnosti. Vendar je to najslabši dogovor doslej. Plačilo za Američane, ki jih je Iran neupravičeno pridržal, bo na dolgi rok le še zmanjšalo varnost Američanov in zagotovilo dodatna sredstva za brutalni iranski režim1. To so bile lekcije, ki smo jih že davno naučili, vendar se jih Joe Biden noče naučiti1.

Posledice dogovora

Iranski režim nadaljuje s svojim brutalnim zatiranjem protestnikov, saj se bliža obletnica umora Mahse Amini1. Z dogovorom, ki ga je sklenila ekipa Bidna, se ne le spodbuja jemanje talcev, ampak tudi krepi iranski režim, ki je že dolgo znan kot najhujši državni pokrovitelj terorizma3. Nekdanji ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v članku na spletni strani Fox News zapisal: “Ekipa Bidna je pravkar sklenila najslabši dogovor doslej z Iranom”4.

V luči teh dejstev je jasno, da je dogovor, ki ga je sklenila ekipa Bidna z Iranom, ne le škodljiv za varnost ZDA, ampak tudi za stabilnost celotne regije. V prihodnosti bi morala ameriška vlada bolj premišljeno pristopiti k pogajanjem z državami, kot je Iran, da bi preprečila takšne škodljive posledice.