Diplomatska napaka generalnega sekretarja ZN

Kako je prišlo do tega, da je vrhovni diplomat sveta, generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, nenamerno sprožil diplomatski vihar s svojimi besedami? Na sestanku Varnostnega sveta ZN je Guterres 7. oktobra obsodil pokole, v katerih je teroristična skupina Hamas ubila več kot 1.400 ljudi v Izraelu in ugrabila na stotine talcev v podzemnih predorih v Gazi1. Guterres je dejal, da “nič ne more upravičiti namernega ubijanja, ranjenja in ugrabljanja civilistov ali izstreljevanja raket na civilne cilje”1. Vendar je dodal, da “je pomembno tudi priznati, da napadi Hamasa niso nastali v vakuumu”1.

Guterresove besede in odziv Izraela

Guterres je nato naštel vrsto izraelskih zločinov in dejal, da “pritožbe palestinskega ljudstva ne morejo upravičiti grozljivih napadov Hamasa”1. Nekateri, tako v Izraelu kot drugje, so Guterresove besede razumeli kot posredno opravičilo za napad Hamasa 7. oktobra. Izraelci so bili besni in celo pozivali generalnega sekretarja k odstopu1. Guterres je v sredo izrazil “šok” nad tem, kako so bile njegove besede razumljene1.

Posledice Guterresovih besed

Guterresovo izjavo so nekateri po svetu razumeli kot obtožbo Izraela po najhujšem pokolu Judov po holokavstu, kar je povečalo občutek med nekaterimi Izraelci, da bo svetovno mnenje vedno zaznamovano z antisemitizmom1. To lahko ovira diplomatska prizadevanja glede legitimnih vprašanj, kot je na primer kako olajšati grozljivo situacijo za civiliste v Gazi, ne da bi okrepili Hamas1.

Zaključek

Guterres morda ni nameraval opravičiti pokolov, vendar je s svojo izjavo, da “se to ni zgodilo v vakuumu”, vzbudil nezaupanje Izraelcev1. Če želi Guterres ali kdorkoli drug prepričati Izraelce, da spremenijo svoje taktike ali strategijo, mora vsaj razumeti njihovo perspektivo1.