Diplomacija je edina upanje za reševanje talcev Hamasa, pravijo strokovnjaki

Vojna operacija za reševanje talcev, ki jih zadržujejo teroristi Hamasa, se zdi skoraj nemogoča, strokovnjaki pa opozarjajo, da bi morala biti zdaj glavna osredotočenost na diplomaciji. Dvanajst dni po tem, ko je Hamas presenetljivo napadel Izrael, uradniki v judovski državi ocenjujejo, da je teroristična skupina ugrabila 203 ljudi – več kot so prej verjeli. Glede na veliko število nedolžnih talcev – med katerimi so otroci, ženske in starejši iz približno 40 različnih narodov – strokovnjaki za pogajanja o talcih menijo, da je vojaško reševanje izključeno in zdaj pozivajo ZDA in Katar, da omogočijo bolj strateško rešitev1.

Katar, država, ki posreduje pomoč v Gazo, trenutno deluje kot posrednik med teroristično organizacijo in uradniki iz ZDA. Med talci je navedenih vsaj 13 Američanov. O’Leary je opozoril, da je Katar dragocen zaveznik, ki je pomagal pogajati o situacijah z ugrabitvami v Afganistanu in Iranu. Kljub temu, da so države pozvale Izrael, naj se v svojem protinapadu zadrži, je judovska država nadaljevala z letalskimi napadi na Gazo1.

Lokacija talcev ostaja neznana, vendar so izraelski vojaški uradniki povedali, da so pridobili nekaj obveščevalnih podatkov o lokaciji talcev. Abu Obeida, tiskovni predstavnik oboroženega krila Hamasa, je na Telegramu trdil, da so desetine talcev na “varnih mestih in v tunelih upora”, kar se nanaša na obsežno podzemno tunelsko mrežo pod Gazo1.

Pentagon je poslal majhno ekipo specialnih operativnih sil, da bi Izraelu pomagala pri iskanju in reševanju talcev. “Predsednik je svojo ekipo usmeril, da sodeluje z izraelskimi kolegi na vseh vidikih krize z ugrabitvami, vključno z deljenjem obveščevalnih podatkov in napotitvijo strokovnjakov iz vse vlade Zdaj Združenih držav, da se posvetujejo z izraelskimi kolegi o prizadevanjih za reševanje talcev,” je tiskovni predstavnik NSC John Kirby povedal novinarjem prejšnji teden1.

Vpliv vojaških napadov na reševanje talcev

Gershon Baskin, ki je leta 2011 pogajal za izpustitev izraelskega vojaka Gilada Schalita, je med tistimi, ki verjamejo, da izraelski bombardiranja postajajo škodljiva za zagotavljanje talcev. “Žrtvovanje talcev in vojakov se zdi današnja psihologija,” je Baskin povedal New York Timesu o letalskih napadih in načrtovani kopenski invaziji za izkoreninjenje Hamasa. “Nihče ne razmišlja o dnevu po tem: Kaj storiti z Gazo?”1.

Hamasovi uradniki so trdili, da je bilo zaradi napadov ubitih vsaj 22 talcev, statistiko, ki jo je Izrael zavrnil kot nič drugega kot psihološko vojno. Ari Yonatan, izraelski reševalec, ki je bil priča grozotam napada Hamasa 7. oktobra, je Postu povedal, da se strinja, da teroristi zdaj uporabljajo talce za propagando in pogajalske taktike1.

Vloga mednarodne skupnosti pri reševanju talcev

Medtem ko je Izrael v preteklosti veliko tvegal in se močno potrudil za izpustitev talcev, strokovnjaki pravijo, da je trenutna situacija brez primere in kompleksna, ker so talci zadržani v vojnem območju in Izrael ostaja odločen, da bo kaznoval Hamasa za njegove napade in ubijanje več kot 1.300 Izraelcev5.

Izrael je Hamasa opozoril, da bodo elektrika, gorivo in voda ostali odrezani od Gaze, dokler talci ne bodo izpuščeni. Izrael ni povedal ničesar o pogajanjih. “Čeprav vsi skrbijo za usodo talcev … trenutno ni javnega pritiska s strani vlade na [pogajanja],” je dejal Nimrod Novik, ki je nekoč delal kot višji svetovalec nekdanjemu izraelskemu premierju Shimonu Peresu5.

Novik je tudi svetovalec Izraelskega nacionalnega varnostnega sveta in sodelavec Izraelskega političnega foruma, organizacije s sedežem v ZDA, ki zagovarja dvodržavno rešitev izraelsko-palestinskega konflikta. Kljub javni drži izraelske vlade pravi, da nedvomno potekajo razprave za kulisami, ki vključujejo države, kot so Egipt in Katar, ki vsaka vplivata na Hamasa, in Turčijo, ki je dejala, da dela na osvoboditvi talcev5.