Bolivija prekine vezi z Izraelom zaradi vojne na območju Gaze, Kolumbija in Čile pa odpokličeta veleposlanika

Bolivija je prekinila diplomatske vezi z Izraelom zaradi vojne na območju Gaze, ki je izbruhnila leta 2009. Ta poteza je bila odziv na izraelsko vojaško operacijo, ki je povzročila veliko število civilnih žrtev. Bolivijska vlada je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi razmer in poudarila, da ne more ostati nema v luči takšnih kršitev mednarodnega prava.

Kolumbija in Čile, dve državi, ki sta prav tako izrazili zaskrbljenost zaradi vojne v Gazi, sta se odločili za odpoklic svojih veleposlanikov v Izraelu. Ta poteza je bila namenjena izražanju nestrinjanja s politiko Izraela in pritiskom na izraelsko vlado, da preneha z vojaškimi operacijami. Obe državi sta poudarili, da je potrebno spoštovati mednarodno pravo in človekove pravice.

Vse tri države so s temi ukrepi izrazile svojo podporo Palestincem in obsodile Izrael za njegovo vlogo v vojni. Te poteze so bile del širšega mednarodnega odziva na vojno v Gazi, ki je vključeval tudi proteste, diplomatske pritiske in pozive k prekinitvi ognja. Ta dogodek je poudaril pomembnost mednarodne skupnosti pri reševanju konfliktov in zaščiti človekovih pravic.