Bolgarija ne bo sprožila diplomatske vojne zaradi Schengena

Bolgarija se ne bo spopadla z Avstrijo in Nizozemsko, ki blokirata njen vstop v schengensko območje, temveč bo poskušala z mehko diplomacijo in političnim pritiskom v Bruslju premagati veto, so povedali več viri v Sofiji1. Bolgarska vlada upa, da bo s tem pristopom dosegla napredek pri pridružitvi schengenskemu območju, kljub temu da sta Avstrija in Nizozemska doslej blokirali njeno pridružitev.

Bolgarija se osredotoča na mehko diplomacijo

Bolgarija se zaveda, da mora biti odprta in pragmatična pri svojih prizadevanjih za vstop v schengensko območje. Ena od ključnih vprašanj za državo je, ali bo bolgarski parlament sposoben izvesti reforme v pravosodnem sistemu. Te reforme lahko postanejo resničnost le s spremembami ustave1. Bolgarija se zaveda, da se bliža zadnji vlak za srečanje Evropskega sveta o Schengenu, ki bo potekalo 7. decembra.

Evropski svet o Schengenu

Vesela Cherneva, podpredsednica Evropskega sveta, je poudarila pomen srečanja Evropskega sveta o Schengenu, ki bo potekalo 7. decembra1. Na tem srečanju bodo razpravljali o vprašanjih, povezanih z vstopom Bolgarije v schengensko območje, in morebitnih rešitvah za premagovanje veta Avstrije in Nizozemske. Bolgarija se zaveda, da mora biti pripravljena na to srečanje in da mora svoje argumente predstaviti jasno in prepričljivo, da bi dosegla napredek pri pridružitvi schengenskemu območju.