Biden prizadeva za pridobitev pacifiških voditeljev, medtem ko Salomonovi otoki prekinejo pogovore

V tem tednu bo predsednik Joe Biden gostil pacifiške voditelje v Beli hiši, saj ZDA želijo okrepiti svojo vključenost z državami zaradi naraščajoče zaskrbljenosti glede prisotnosti Kitajske v regiji1. Voditelji 18-članskega foruma pacifiških otokov naj bi na pogovorih, ki bodo potekali v Beli hiši v ponedeljek in torek, zahtevali več podpore za podnebne spremembe in druge zadeve1. Biden je pred letom dni gostil prvi vrh s 14 pacifiškimi otoškimi državami, na katerem je njegova administracija obljubila, da bo bolj sodelovala z zavezniki in partnerji pri reševanju njihovih potreb1. Lani je Kitajska podpisala varnostni pakt s Salomonovimi otoki, kar je v ZDA in Avstraliji vzbudilo zaskrbljenost glede pekinških ambicij v regiji1. Hkrati je Washington okrepil svojo vključenost v Pacifik z novimi veleposlaništvi in ​​obiski na visoki ravni1. Letos je ZDA po 30-letni odsotnosti ponovno odprla veleposlaništvo na Salomonovih otokih, prav tako pa je odprla veleposlaništvo na Tongi in načrtuje eno za Vanuatu1.

Bela hiša je izrazila razočaranje, ker se premier Salomonovih otokov, Manasseh Sogavare, ne bo udeležil vrha pacifiških otokov z Joejem Bidenom naslednji teden2. Biden bo gostil drugi vrh z voditelji foruma pacifiških otokov v Beli hiši v ponedeljek, kot del svojih prizadevanj za povečanje vključenosti z regijo, kjer se ZDA borijo za vpliv s Kitajsko2. “Razočarani smo, da se premier Sogavare iz Salomonovih otokov ne namerava udeležiti,” je dejal uradnik administracije Bidena2. Vrh pacifiških držav Bidena s 18-članskim forumom bo potekal v ponedeljek in torek v Washingtonu2. Namesto tega se bo vrha udeležil zunanji minister Salomonovih otokov, Jeremiah Manele, poroča avstralski radiodifuzor ABC2.

Pacifiške države so vse bolj pomembne za globalno politiko, saj se ZDA in Kitajska borita za vpliv v regiji. Varnostni pakt med Kitajsko in Salomonovimi otoki je povzročil zaskrbljenost v ZDA in Avstraliji, kar je privedlo do povečane vključenosti Washingtona v Pacifik. ZDA so se odzvale z odprtjem veleposlaništev in povečanjem sodelovanja z državami v regiji, kar kaže na pomembnost pacifiških držav za mednarodno politiko.

Vrh pacifiških držav z voditelji foruma pacifiških otokov bo priložnost za razpravo o ključnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe, varnost in gospodarsko sodelovanje. Pacifiške države so še posebej ranljive za učinke podnebnih sprememb, zato bodo voditelji verjetno zahtevali več podpore pri prilagajanju in ublažitvi teh vplivov. Poleg tega bo vrh priložnost za krepitev vezi med ZDA in pacifiškimi državami ter za iskanje skupnih rešitev za izzive, s katerimi se soočajo v regiji.

Odsotnost premierja Salomonovih otokov, Manasseha Sogavareja, na vrhu pacifiških držav z Joejem Bidenom kaže na zapletenost geopolitične situacije v regiji. Kljub temu bo vrh še vedno pomemben dogodek za krepitev sodelovanja med ZDA in pacifiškimi državami ter za iskanje skupnih rešitev za izzive, s katerimi se soočajo. V prihodnjih letih bo treba pozorno spremljati razvoj dogodkov v Pacifiku, saj se ZDA in Kitajska še naprej borita za vpliv v regiji.