Azerbajdžanski predsednik odpove obisk na vrhu EU zaradi diplomatskih napetosti z Armenijo

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je odpovedal načrtovani obisk na vrhu EU, ki ga gosti Španija, zaradi diplomatskih napetosti z Armenijo1. Ta poteza prihaja v času, ko so evropski poslanci zaskrbljeni zaradi konflikta med Armenijo in Azerbajdžanom, vendar pa so sankcije proti Azerbajdžanu malo verjetne zaradi njihove plinske diplomacije3.

Odpoved obiska na vrhu EU

Predsednik Alijev je odpovedal svoj obisk na vrhu EU, ki je bil načrtovan za četrtek1. Ta odpoved je posledica diplomatskih napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom, ki so se še dodatno zaostrile v zadnjem času. Predsednik Alijev je prav tako zavrnil srečanje s predsednikom vlade Armenije Nikolom Pašinjanom, ki je bilo načrtovano v Španiji5.

Evropski poslanci in sankcije proti Azerbajdžanu

Evropski poslanci so zaskrbljeni zaradi konflikta med Armenijo in Azerbajdžanom ter želijo pokazati podporo Armeniji3. Kljub temu pa so sankcije proti Azerbajdžanu malo verjetne, saj je država pomemben dobavitelj plina v Evropo. Azerbajdžanova plinska diplomacija tako zmanjšuje možnosti za uvedbo sankcij s strani EU3.

Napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom

Diplomatske napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom so se v zadnjem času še dodatno zaostrile. Predsednik Alijev je odpovedal načrtovane pogovore s predsednikom vlade Armenije Nikolom Pašinjanom, ki naj bi potekali v Španiji6. Ta poteza kaže na povečanje napetosti med državama in zmanjšanje možnosti za mirno rešitev konflikta.