Afganistansko veleposlaništvo preneha z delovanjem v Indiji, navede “dejavnikov” za to potezo

Afganistansko veleposlaništvo v Indiji je napovedalo, da bo od danes, 1. oktobra 2023, prekinilo svoje delovanje. Kot razloge za to odločitev so navedli “pomanjkanje podpore” s strani indijske vlade, nezmožnost izpolnjevanja pričakovanj pri služenju interesom Afganistana in pomanjkanje osebja ter virov1. Veleposlaništvo je sporočilo, da je bila ta težka odločitev sprejeta po premišljenem razmisleku, ob upoštevanju dolgoletnih vezi in prijateljstva med Afganistanom in Indijo.

Afganistansko veleposlaništvo je v izjavi obtožilo indijsko vlado, da ni zagotovila bistvene podpore, kar je preprečilo učinkovito opravljanje nalog veleposlaništva1. Veleposlaništvo je priznalo svoje pomanjkljivosti pri izpolnjevanju pričakovanj in zahtev, potrebnih za služenje najboljšim interesom Afganistana in njegovih državljanov1.

Indija bo prevzela nadzor nad afganistanskim veleposlaništvom v vlogi skrbnika3. Napoved prihaja dve leti po tem, ko je bil izvoljeni afganistanski predsednik Ashraf Ghani strmoglavljen s strani talibanov3. Čeprav Indija ne priznava talibanske vlade, je dovolila, da afganistansko veleposlaništvo še naprej deluje pod veleposlanikom in osebjem misije, ki jih je imenoval nekdanji predsednik Ashraf Ghani, ki je leta 2021 pobegnil iz Kabula3.

Veleposlaništvo je v izjavi poudarilo, da je doživelo “opazno odsotnost ključne podpore s strani gostiteljske vlade, kar je oviralo našo zmožnost učinkovitega opravljanja naših dolžnosti”3. Indijska vlada na te obtožbe še ni odgovorila3