Skoraj 40.000 sirskim nosečnicam po potresu grozi porod, pravijo ZN

Združeni narodi (ZN) so danes opozorili, da približno 40.000 nosečim sirskim ženskam zaradi potresov v Siriji in Turčiji grozi, da bodo v prihodnjih mesecih rodile otroke brez sanitarnih pogojev.

Regionalna direktorica Sklada ZN za prebivalstvo Laila Baker je obiskala Alep, eno od območij v Siriji, ki so ga 6. junija najbolj prizadeli potresi, in ugotovila, da je večina zdravstvenih ustanov poškodovanih, v njih pa ni osnovne opreme, potrebne za porod, in zdravil.

Združeni narodi ocenjujejo, da je približno 40.000 sirskih žensk v naslednjih treh mesecih v nevarnosti, da bodo rodile brez minimalnih pogojev, zato so pozvali k zbiranju donacij v višini vsaj 24 milijonov dolarjev.

Sklad ZN za prebivalstvo, pristojen za spolno in reproduktivno zdravje, zagotavlja pomoč tako na območjih, ki so pod nadzorom sirske vlade, kot tudi na območjih, ki so pod nadzorom skupin, ki nasprotujejo režimu.

Potresa, ki sta se zgodila 6. februarja, sta imela moč 7,7 in 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici in sta po najnovejših podatkih povzročila več kot 35.000 smrtnih žrtev v Turčiji in 5.000 v Siriji, pri čemer bi se lahko število smrtnih žrtev z odstranjevanjem ruševin povečalo.