Tadej Pogačar z etapno zmago prevzel vodstvo na dirki!

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 4. etape kolesarske dirke Pariz-Nica poteka 4. etapa, na kateri so morali kolesarji oddelati 164,7 kilometra in 2.470 višinskih metrov od kraja Saint-Amand-Montrond do smučarskega središča La Loge des Gardes. Pogačar se je za etapno zmago na ciljnem vzponu udaril z Davidom Gaudujem (Groupama-FDJ) in ga strl v zadnjih metrih ter prevzel skupno vodstvo. Kot tretji je ciljno črto prečkal Gino Mäder (Bahrain Victorious), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je v cilj prišel kot šesti s 43 sekundami zaostanka za Pogačarjem.

Za Pogačarja je bila to 52. zmaga v karieri in šesta letos, potem ko je prejšnjih pet pretekli mesec slavil na španskih cestah.

V skupnem seštevku je 24-letni slovenski as z desetega napredoval na prvo mesto. Na drugo je z zaostankom desetih sekund napredoval Gaudu, tretji pa je po novem Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) ki zaostaja že 44 sekund. Zmagovalec lanske dirke po Franciji je tokrat končal na šestem mestu s 43 sekundami zaostanka.

Moštvo emiratov je v zadnjem delu etape narekovalo močan ritem na klancih, glavni obračun se je pričakovano odvil na zadnjem vzponu La Loge des Gardes (6,7 km/7,1 odstotek). Še prej je Pogačar ulovil dve bonifikacijski sekundi okoli 15 kilometrov pred ciljem.

Vingegaard poskusil z napadom, a hitro popustil

Ritem je nato znova narekovalo moštvo UAE Team Emirates, hitro je odpadel vodilni po treh etapah, Danec Magnus Cort (EF Education-EasyPost). Prvi je štiri kilometre pred ciljem napadel Vingegaard, a ni dolgo narekoval močnega ritma, zaradi česar ju je s Pogačarjem skupina najboljših ujela.

Za etapno zmago Pogačar in Gaudu

Nato je napadel Gaudu in si hitro privozil 20 sekund naskoka, v lov za njim je okoli 2,5 kilometra pred ciljem krenil slovenski as. Tik za njim je kolesaril Vingegaard, toda Danec ni mogel držati Pogačarjevega ritma in je nato izgubljal mesto za mestom.

Pogačar je dobro sodeloval z Gaudujem, v sprintu pa je prvi poskusil Francoz. Slovenca to ni zmedlo, hitro se je odlepil še od Gauduja in s sekundo naskoka prečkal ciljno črto. Tretji Mäder je v cilj pripeljal 34 sekund za Pogačarjem.